Épületek energetikai jellemzőinek meghatározása

Új épületenergetikai számítási módszer 2023 – közzétették, de rejtve maradt

Szerző: | 0 hozzászólás

Új épületenergetikai számítási módszer 2023 – közzétették, de rejtve maradt

A 78. Magyar Közlönyben megjelent új épületenergetikai rendeletek kihírdetése óta várjuk a számítási módszer közzétételét, mely 2023. július hónapban lett volna esedékes.

A módszertan kikerült a rendelet fő szövegéből, vélhetően abból  a megfontolásból, hogy esetleges módosítás, pontosítás esetén ne legyen szükség minden esetben rendeletmódosításra, mely egy hosszadalmas és bonyolult folyamat. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet szerint az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján fogják közzétenni a számítási módszert:

„7. § (1) Az épület energetikai jellemzőit a tervező döntése szerint

a) az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján elérhető számítási módszer vagy

b) az a) pontban foglalt számítási módszerrel egyenértékű, a 6. mellékletben meghatározott alapelveknek és tartalmi követelményeknek megfelelően megalkotott részletes vagy egyszerűsített módszerek egyikével

kell meghatározni.

(4) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti számítási módszer változása esetén az új változatot az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján a korábbi összes változat megtartása és a hozzájuk kapcsolódó időállapot feltüntetése mellett kell közzétenni. A számítási módszer új változatának megjelenéséről és alkalmazási időpontjáról az energiapolitikáért felelős miniszter közleményt tesz közzé a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben.”

 

A számítási módszer megjelenését régóta és sokan várták, de talán kevesen vették észre, hogy valóban megjelent júlusban. Ugyanis azt nem a fent jelzett honlapon, hanem a kormany.hu oldalon jelentették meg, ahol a dokumentumok között jelenleg is megtalálható, és letölthető. A mi figyelmünket is az építésijog.hu oldalon megjelent cikk hívta fel rá, köszönjük!

Aggodalomra azonban semmi ok, a szoftver felkészítése a változásra nem ma kezdődött el.

Októberben bemutatjuk az új kezelőfelületet, és egyben bepillantást adunk az új, most megjelent számítási módszerbe is – de mint eddig is, a számítások java része a háttérben fut majd.

 

 

Válasszon

előadásaink közül

ismerje meg a jogszabályváltozás lényegét, valamint a szoftvert, mellyel novembertől számolhat

Energetika 2023

Próbálja ki a

programot

töltse le az ingyenes próbaverziót, vagy nézze meg elérhető licenceinket

Épületergetikai számítás