Épületenergetikai változások 2023 – Jogszabálymódosítás

2023.május 25-én a 78. Magyar Közlönyben megjelent a jelenlegi energetikai szabályozást érintő két jogszabály:

      • a 200/2023 Korm. rendelet  Egyes építésügyi tárgyú kormányrendeleteknek az épületenergetikai követelményekkel összefüggő módosításáról és
      • a 9/2023 ÉKM rendelet Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Fenti rendelkezések a jelenleg hatályos és alkalmazott épülenergetikai számításokat, valamint az energetikai tanúsítvány tartalmi és formai elemeit is jelentős mértékben megváltoztatják.

Az új szabályozás 2023. november 1-én lép hatályba, tehát nagyjából 5 hónapja van felkészülni a szakmának.

A főbb változások címszavakban

1.) Zónák használata

Az ingatlant használati zónákra kell osztani, melyek eltérő használati tereket, illetve azok összességét jelölik. A gépészetet, léghőmérsékletet, stb. zónánként kell meghatározni.

2.) Referencia épület

Szinte minden épület esetén „referencia  épület” alapú számításra szükséges áttérni, kivételt képeznek a lakóépületek.. Ez azt  jelenti, hogy az ingatlan építészeti jellemzőit  megtartva egy fiktív, referencia gépészettel ki  kell számolni a primer energia fogyasztást  előbb, majd ez fogja a tényleges gépészettel  figyelembe vett ingatlan esetén az  összehasonlítás határértékét képezni. Ez  gyakorlatilag minden épület esetén két  számítás elkészítését jelenti szemben az eddigi jellemzően  egy számítással.

3.) Gépészet

A gépészeti adatokat tartalmazó táblázatok teljes mértékben megváltoztak, a továbbiakban ezek implementálása szükséges.

4.) Megújuló részarány helyett CO2 emisszió

A megújuló részarány számítás megszűnik,  helyette nagyobb hangsúlyt kap a CO2 emisszió  számítása.

5.) Havi bontásban szükséges számítások

A számítás fűtési idény alapú volt, vagyis egy  jellemzően október közepétől április közepéig  tartó időszakra számoltuk az energiafogyasztás  döntő részét, ehelyett a számítás a továbbiakban havi alapú lesz.

6.) Gépi hűtés kiterjesztett számítása

A gépi hűtés számítása az eddigiek során néhány képletbe való  behelyettesítés volt. Az új eljárás szerint a gépi hűtés számítása hasonlóvá válik a  fűtéshez, az év meleg időszakára vonatkoztatva.

7.) Nyári túlmelegedés kiterjesztett számítása

A nyári túlmelegedés számítása szintén egyszerű eljárás volt, ezentúl azonban figyelembe kell venni az ingatlan üvegezés  felületének arányát, az árnyékoltságot stb, vagyis a  számítás lényegesen összetettebb lesz.

8.) Részetes felújítási javaslatok

A javaslatokat szekvenciálissá kell tenni, vagyis meg kell adni a megrendelőnek, hogy Hogyan tudja több lépcsőben gazdaságosan és műszakilag is helyesen felújítani az ingatlant, és az egyes lépéseknek mi lesz a hatása az  energetikai besorolásra.

9.) Talajon fekvő padlók – részletesebb számítás

Megváltozik a talajon fekvő padlók számítása, a jelenlegi egyszerűsített módszer a továbbiakban nem alkalmazható. 

10.) Világítás – részletesebb számítás

A világítás számítás az eddigi elnagyolt módszer helyett sokkal több adat megadását igényli, és a  számítási módszer is más lesz.

11.) Új fűtési rendszerek

Új, a rendeletben eddig nem szereplő fűtési rendszerek is bekerültek a jogszabályba.

12.) Új hőhídkatalógus

A régi hőhídkatalógus kivezetésre kerül, helyette új és lényegesen nagyobb terjedelmű katalógus jött létre.

13.) Új formátumú tanúsítványok

Az energetikai tanúsítványoknak nem csupán a kinézete, hanem a tartalma is jelentősen megváltozik. A főoldalon kívül néhány további oldal is részét képezi ezentúl, melyekben a főbb eredmények és részeredmények, a fontosabb szerkezetek illetve gépészeti elemek is megjelennek. Az alátámasztó számítás, ahogy jelenleg is, ennek mellékletét képezi. 

Az új rendeletben előírt formátumot, mely a Magyar Közlöny 2023/78 számában jelent meg, megtekintheti az alábbi lapozóban:

 

+1) NINCS TÖBB KÉZI SZÁMÍTÁS ÉS EXCEL TÁBLA

A jogszabály részletesen kitér arra, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a tervező/tanúsító által használt számítási módszernek, mely kritériumok szerint gyakorlatilag már erre alkalmas csak szoftverrel – vagy szimulációval – lehetséges a számítás elkészítése. A tervezőnek, amennyiben mégsem ezzekkel dolgozik, legalább két validáló példát is le kell adnia a számítás mellé. 

Talán fentiekből is kiviláglik, hogy a jelenlegi jogszabálymódosítás nem néhány apróságot változtat meg, hanem komoly, gyökeres változások állnak be mind a számítást, mind a tanúsítvány kiállítását tekintve.

AKKOR MOST HOGYAN TOVÁBB?

 

HOGYAN KÉSZÜLHET FEL A SZAKMA?

A változások megismerésére és az új számítási módszerek elsajátítására 5 hónap áll rendelkezésre a tanúsítók és tervezők részére. A felkészülést a kamarák és szakmai szervezetek tanfolyamokkal segítik, valamint várhatóan segédletek is kiadásra kerülnek ez idő alatt.

Mi elsősorban a szoftverrel készülünk, felhasználóink számára az átállás a már ismert kezelőfelületen történik.

A számítás elkészítéséhez a legfontosabb tudnivalókat is átadjuk, ismertetjük; megmutatjuk mit és hogyan lehet abszolválni az új jogszabály szerint. Ehhez természetesen workshopot is szervezünk, ahogyan korábban is, de most kifejezetten érdemes hírleveleinkre is feliratkozni, mert folyamatosan tájékoztatjuk felhasználóinkat addig is.

 

 

Auricon Energetic ÉVES

AE-Y-BASE
220,98 €
Épületenergetika szoftver, alkalmas a 9/2023 (V.25.) ÉKM rendelet szerinti tanúsításra.
Továbbiak hozzáadása
1
Termékadatok

Kérje az éves licencet, és spóroljon meg 30%-ot!

A vásárlással mind a 7/2006 TNM rendelet, mind a 9/2023 (V.25.) ÉKM rendelet szerinti verzió letölthetővé válik, a licenccel mindkét verziót párhuzamosan tudja futtatni. A program alkalmas az ÚJ, jogszabálymódosítás óta szükséges energetikai számítás elkészítésére és tanúsítvány kiállítására.

A licenchosszabbításra további 15% kedvezmény jár az alapárból, amennyiben a lejáratig megrendeli. Amennyiben meglévő előfizetőnk, az első webáruházas HOSSZABBÍTÁSSAL kapcsolatos információkért keressen elérhetőségeinken!

Ha minden modult használ, és tanúsításra is szüksége lehet, ajánljuk ALL IN csomagunkat, melyben a legkedvezőbb áron juthat hozzá minden funkcióhoz. A modulok külön is megrendelhetőek.

A licencelésről bővebb információkért görgessen lejjebb!


--> Árazásunk Euro alapú, a forintban jelzett árak becsült értékek, tájékoztatásként szolgálnak. A valós átváltás a befizető bank oldalán közzétett napi árfolyamon történik. Számlánkon a forint összegek a befizetés napján érvényes MNB középárfolyam alapján kerülnek feltüntetésre.

Termék mentése későbbre

 

Ismerkedjen meg a kezelőfelülettel,

kezdje el most használni a programot,

hogy az átállás zökkenőmentes lehessen.

Válasszon licenceink közül,

vagy kérjen ingyenes próbaverziót!