HELPDESK RENDSZER

FELÚJÍTÁSI JAVASLATOK KEZELÉSE

A felújítási javaslatok kezelése sokat egyszerűsödött a kezdeti struktúra óta. Az alábbiakban röviden áttekintjük a működését.

 

 

Automatikus javaslatok ki-be kapcsolása, saját javaslatok


A korszerűsítési javaslatok „Rétegrendek és Nyílászárók” felülete 2 részre oszlik.

A bal oldali listában felsoroljuk az összes rétegrend/nyílászáró típust illetve az azok alá tartozó példányokat. Ez csak egy olvasható lista, az elemei nem szerkeszthetők. Azon típusok, amelyek összfelülete kisebb, mint 10%/5%, szürkén jelennek meg.

A jobb oldali listában lehet az egyes szerkezetekhez javaslatot tenni. Ennek elemei szerkeszthetők.

Alapértelmezésként a szoftver minden szerkezetre elkészíti a jogszabályi számítás alapján adható javaslatot. Ettől azonban el lehet térni. Ha inkább saját javaslatot szeretnénk tenni, akkor a listaelem bal oldalán található pipát ki kell kapcsolni. A kikapcsolt javaslatok nem kerülnek be a dokumentációba, és a listában áthúzva szerepelnek. Helyettük adhatunk meg saját javaslatot egyenként vagy akár több szerkezetre összevonva. Ezt az ikonpaletta kék plusz jelére kattintva tudjuk megtenni. Ekkor az alábbi ablak nyílik fel.

Itt bepipálhatjuk azon szerkezeteket, amelyekhez a készülő javaslatot tesszük, a jobb oldali beviteli mezőbe pedig megjegyzést írhatunk. Fontos, hogy a megjegyzés Lechner által maximált mérete 150 karakter. Ha bepipálunk egy szerkezetet, a bal oldali listának csak azon elemei lesznek hozzáadhatók, amelyek típusa és U értéke az elsőnek bepipáltéval egyezik. Az ilyen módon létrehozott javaslatok a főablak jobb oldali listájában kék ember ikonnal kerülnek megjelölésre, és ugyanúgy dokumentálódnak mint a szoftver által adott, bepipált javaslatok.

Nyílászárók javaslatai


A nyílászárókhoz adható javaslatok ablaka némileg eltér az előzőtől:

 

Egyrészt légtömörségre vonatkozó értéket is meg lehet adni, másrészt a számított U értéktől eltérő javaslat is tehető (természetesen csak attól jobb U érték adható meg jó és kiváló esetben is).

Javaslatok összesítése – automatikus adatbeolvasással


Az javaslatok összesítése fülön be lehet linkelni a jó és a kiváló csomaghoz tartozó külső számítást is. Ezt szintén az ikonpaletta kék plusz gombjára való kattintással teheti meg.

A megadott fájlokból a szoftver beolvassa a táblázatok értékeit valamint az elérhető kategóriákat is. Fontos, hogy a hivatkozott fájllal való kapcsolat nem élő, tehát amennyiben az megváltozik, ezt a belinkelést újra meg kell tenni. A cellák értékei felülírhatók.

A jó és kiváló javaslatos számításokat csak akkor kell(het) behivatkozni, ha a projekt célja tanúsítás. A külső fájlok megadása ekkor sem kötelező a programban, a cellák kézzel is kitölthetőek, ahogyan eddig is.