TUDÁSTÁR

Gépészet
Olyan fűtésem van, amelyet nem találok a programban. Hogyan tudom beállítani?

Könnyen előfordulhat, hogy egy tanúsítás, tervezés során olyan fűtési rendszert kell megadni, amit a program nem ismer. Ennek oka, hogy csak azokat a rendszereket írtuk bele, melyek a 7/2006. TNM. rendeletben megtalálhatóak. Minden más rendszert az alábbi módon lehet kikeverni az EF képletben szereplő tagok megadásával:

  • Beállítunk egy olyan előre megadott fűtést, aminek sok jellemzője egyezik az általunk használni kívánt rendszerével
  • Az alábbi táblázat minden sorának bal oldalán található könyvecske ikonra kattintva, az kis kék emberkére változik:
  • Ekkor a sor jobb oldalán lévő értéket tetszőlegesen módosíthatjuk, a szoftver azt fogja figyelembe venni.
  • Kattintsa be a „Saját értéket adok meg” jelölőnégyzetet, és írja be a megjeleníteni kívánt nevet a gépészeti rendszer számára:
  • Ha azt szeretné, hogy csak azon tagok kerüljenek bele a dokumentációba, amelyeket módosított, kapcsolja be a „Csak ezek az adatok szerepeljenek a dokumentációban!” jelölőnégyzetet!

Néhány fűtés esetén a szoftver felajánl előre beállított értékeket, ha az alábbi gombra kattint:

🔹Amennyiben Önnek ezektől eltérő fűtési rendszere van, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a tagok értékeit megadni 😉

🔹A fent leírtak értelemszerűen érvényesek a használati melegvíz rendszerre és a szellőzési rendszerre is.

"A sugárzási adatok lekérdezése nem sikerült. A program ezért a sugárzási energiahozam számítását egyszerűsítettre állította." Mit jelent ez?

Abban az esetben, bekapcsoljuk a napelemek figyelembe vételét, a program a számításhoz szükséges adatokat két helyről tudja begyűjteni:

  1. Egy online adatbázisból
  2. Az előre beleírt adatokból.

Az 1. módszer előnye, hogy földrajzi koordinátától függően tudjuk az adatokat lekérdezni, tehát nagy pontosságú számítás érhető el. Így ugyanazon mennyiségű és műszaki jellemzőjű napelem más-más eredményt fog produkálni az ország északkeleti csücskében, mint a legdélebbi pontján. Ehhez viszont

  • működőképes netkapcsolat kell
  • amihez a szoftver hozzá tud férni
  • és az adatbázis kiszolgáló szerverének működnie kell, valamint meg kell engednie a lekérdezést.

Ha akár egy is ezek közül nem áll fenn, a szoftver némi próbálkozás után automatikusan a 2. módszerre áll át, és erre a címben idézett szöveggel figyelmeztet. Ezen módszer használatához tehát nincs szükség internet kapcsolatra.

A számítás így némileg pontatlanabb eredményt fog szolgáltatni, mivel az ország egész területére nézve az előre beleírt budapesti értékeket veszi figyelembe, azonban a tanúsítás, engedélyezési tervi dokumentálás céljaira így is bőven elegendő pontossággal tudunk számolni.