TUDÁSTÁR

Telepítés, licencelés
Szeretném egyszer s mindenkorra megvásárolni a szoftver használati jogát. Lehetséges?

Sajnos nem. A szoftver használati jogát időtartam alapú licenceléssel értékesítjük, s az így befolyt összeget visszaforgatjuk magába a fejlesztésbe. Enélkül nem tudnánk folyamatosan naprakészek maradni 🙂

Szeretnénk egyszerre több licencet vásárolni. Ilyenkor mik a lehetőségek?

Három vagy több licenc vásárlása esetén a vásárolt használati idő és modulok függvényében lehet szó kedvezményről, mely minden esetben egyedi elbírálás alapján kerül megállapításra. Ez esetben keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Mennyi ideig használhatom a próbaverziót és mik a korlátozások benne?

A próbaverzió a telepítéstől számított 10 napig használható. A program minden tudása kipróbálható benne, azonban csak vízjeles dokumentációt készít, és az OÉNY e-tanúsítás alkalmazásába feltölhető xml nem készül. További korlátozás, hogy csak 10 felhasználói anyag készíthető benne. A próbaverzióban készült fájlok teljes egészében beolvashatóak az élesített verzióba.

Az előfizetés tartalmazza a frissítéseket, és az esetleges jogszabály változások követését?

Igen, sőt, a frissítéseket már a próbaverzió használata során is megkapja. A szoftver minden indításkor automatikus frissítéskeresést végez, és találat esetén kijelzi a módosítások listáját. Kérjük, hogy éljen a lehetőséggel, és mindig a legfrissebb verziót használja!

Szoftverfrissítés esetén a korábban mentett fájlok beolvashatóak maradnak?

Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a frissített és új verziók a korábban készített fájlokat is be tudják olvasni. Amennyiben egy-egy frissítésnél új adatmezők kerülnek be, vagy egyes mezők megváltoznak, korábban mentett fájlok megnyitásakor egy kezelőfelület jelenik meg, melyen nyomon követhetőek a változások, az új/megváltozott mezők alapértelmezett értékei, illetve azok menüben való elhelyezkedése, ahol igény szerint a felhasználó megváltoztathatja azokat. Ezáltal Ön nem csupán beolvasni tudja a korábbi fájt, hanem pontosan nyomon követheti, és kezelheti a változásokat is.

A 2023. november 1-i jogszabályváltozás a számítási módszer teljes megváltoztatásával járt, ezért teljesen új szoftververzió került kiadásra. Az ÉKM rendelet szerinti verzió be tudja olvasni a korábban készült fájlokat, azonban sok adattal kell azt kiegészíteni. A beolvasás visszafelé nem működik, amennyiben TNM szerinti alátámasztó számírásra is szüksége van, javasoljuk, hogy előbb a TNM szerinti, korábbi szoftververzióban adja meg az épület adatait, majd azt olvassa be az ÉKM szerinti verzióval, és egészítse ki.

Mik a rendszerkövetelmények?

A szoftver Windows Vista, 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszereken futtatható. A megfelelő működéshez a .NET keretrendszer 4.6-os verziójának megléte szükséges az adott gépen, melyet innen tölthet le.

💡Hardverkulcsos verzió esetén a számítógép és a program kommunikációjához egy runtime környezet megléte szükséges, melyet a kulcson lévő AEnergetic/Sentinel mappából kell feltelepíteni minden olyan gép esetén, ahol használni kívánjuk a szoftvert. Enélkül a program nem indul el, azonban a telepítést csak egyszer kell megtenni az említett mappában lévő HASPUserSetup.exe futtatásával.💡

A Felhasználói kézikönyv programon belüli megjelenítéséhez Adobe Acrobat Reader 11. szükséges (ingyenesen letölthető itt). Hiánya nem befolyásolja a szoftver használatát, és a Felhasználói kézikönyv is elérhető a program telepítési mappájában!

Szükséges internet kapcsolat a program használatához?

A licencjogosultságok lekérése online történik, ezért a program internetkapcsolatot igényel a futtatáshoz.

A vírusírtó nem engedi futtatni a programot, miért van ez?

Egyes vírusírtók a program futtatható állományát gyanúsnak bélyegzik meg, és nem engedik futtatni. Szerencsére ez csak hamis pozitív jelzés, a szoftver semmiféle kártékony tevékenyéséget nem végez. A jelenség oka az, hogy pontosan a saját magunk védelme miatt egy bizonyos szoftvervédelmi eljárást használunk, mely a program egyes részeit titkosítja,  nem enged hozzáférést. Az elavultabb heurisztikájú vírusírtók, ha ugyanezen elutasító választ kapják a szkennelés során, gyanús szoftvernek minősítik a vizsgált alkalmazást. Ilyenkor a megoldás az, hogy a vírusírtó kezelőfelületén hozzá kell adni egy kivételt a program vagy annak mappája számára.

Új gépet vettem. A licencből hátralévő idő elveszett, vagy van mód átköltöztetni arra?

Az online licencelés miatt a program bármely gépen használható, ahova feltelepítésre kerül. Bejelentkezni a szokásos módon tud, meglévő licencével.

Bővebb leírást ide kattintva talál!

 

Másik gépre szeretném telepíteni a szoftvert. Hogyan tudom a felhasználói beállításaimat átvinni rá?
 1. A régi gépen indítsa el az Auricon Energeticet!
 2. Menjen a Fájl menü->Archív fájl exportálása menüpontra:
 3. A felugró ablakban pipálja be az alábbi képen zölddel jelölt elemeket:

  Amennyiben a szoftverben van megnyitott projekt, úgy a felső csomópont (Projekt) is aktív és be van pipálva. Ez esetben ezen sorból vegye ki a pipát! Minden sor csak abban az esetben aktív, ha az általa képviselt elem létezik. Tehát abban az esetben, ha még nincs kedvenc rétegrendje, ez a sor szürkén jelenik meg és nem bekapcsolható.
 4. Adja meg a lementett fájl helyét és nevét a fenti képen kis sárga mappával jelölt gombra kattintva, majd nyomja meg a Mentés gombot!
 5. Az így lementett fájlt vigye át az új gépre.
 6. Az új gépen indítsa el az Auricon Energeticet!
 7. Menjen a Fájl menü->Archív fájl importálása menüpontra:
 8. Keress meg a beolvasni kívánt archív fájlt. Ekkor az alábbi ablak jelenik meg:

  Az ablakban lévő fa strukturában csak azon elemek sora aktív, amelyek a fájlban megtalálhatóak. Amennyiben az Ön gépén létezik már valamelyik elem, úgy annak sorában piros felkiáltójal hívja fel erre a figyelmet. A sor elejéről a pipát kikapcsolva, az adott elem importálása kikapcsolható. Bekapcsolt pipa esetén a fájlban lévő tartalom felül fogja írni a gépen esetleg már meglévő elemeket!
 9. Nyomja meg a Beolvasás gombot! Ekkor a felhasználói beállítások és fájlok az új gépre lementésre kerülnek.