TUDÁSTÁR

Telepítés, licencelés
Több gépen is szeretném használni a programot. Lehetséges?

Teljes mértékben lehetséges. Erre a legkézenfekbőbb megoldás a hardverkulcsos verzió. Ilyen esetben a szoftver és az összes felhasználói adat magán a hardverkulcson van, így azok mindig elérhetőek, nem állhat elő olyan anomália, hogy az egyik gépen meglévő adat nincs meg egy másikon.

Bővebb információ itt érhető el.

Mi a különbség a hardverkulcsos és a szoftveresen licencelt verzió között?

A szoftveresen licencelt verzió egyetlen számítógéphez kötődik, más gépen nem indul el. Ezzel szemben a hardverkulcsos verzió magához a kulcshoz van kötve, így tetszőleges számú gépen használható.

Szeretném egyszer s mindenkorra megvásárolni a szoftver használati jogát. Lehetséges?

Sajnos nem. A szoftver használati jogát időtartam alapú licenceléssel értékesítjük, s az így befolyt összeget visszaforgatjuk magába a fejlesztésbe. Enélkül nem tudnánk folyamatosan naprakészek maradni 🙂

Szeretnénk egyszerre több licencet vásárolni. Ilyenkor mik a lehetőségek?

Három vagy több licenc vásárlása esetén a vásárolt használati idő és modulok függvényében lehet szó kedvezményről, mely minden esetben egyedi elbírálás alapján kerül megállapításra. Ez esetben keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Mennyi ideig használhatom a próbaverziót és mik a korlátozások benne?

A próbaverzió a telepítéstől számított 30 napig használható, és egy gépre csak egyszer telepíthető. A program minden tudása kipróbálható benne, azonban csak vízjeles dokumentációt készít, és az OÉNY e-tanúsítás alkalmazásába feltölhető xml nem készül. További korlátozás, hogy csak 10 felhasználói anyag készíthető benne. A próbaverzióban készült fájlok teljes egészében beolvashatóak az élesített verzióba.

Az előfizetés tartalmazza a frissítéseket, és az esetleges jogszabály változások követését?

Igen, sőt, a frissítéseket már a próbaverzió használata során is megkapja. A szoftver minden indításkor automatikus frissítéskeresést végez, és találat esetén kijelzi a módosítások listáját. Kérjük, hogy éljen a lehetőséggel, és mindig a legfrissebb verziót használja!

Szoftverfrissítés esetén a korábban mentett fájlok beolvashatóak maradnak?

Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a frissített és új verziók a korábban készített fájlokat is be tudják olvasni. Amennyiben egy-egy frissítésnél új adatmezők kerülnek be, vagy egyes mezők megváltoznak, korábban mentett fájlok megnyitásakor egy kezelőfelület jelenik meg, melyen nyomon követhetőek a változások, az új/megváltozott mezők alapértelmezett értékei, illetve azok menüben való elhelyezkedése, ahol igény szerint a felhasználó megváltoztathatja azokat. Ezáltal Ön nem csupán beolvasni tudja a korábbi fájt, hanem pontosan nyomon követheti, és kezelheti a változásokat is.

Mik a rendszerkövetelmények?

A szoftver Windows Vista, 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszereken futtatható. A megfelelő működéshez a .NET keretrendszer 4.6-os verziójának megléte szükséges az adott gépen, melyet innen tölthet le.

💡Hardverkulcsos verzió esetén a számítógép és a program kommunikációjához egy runtime környezet megléte szükséges, melyet a kulcson lévő AEnergetic/Sentinel mappából kell feltelepíteni minden olyan gép esetén, ahol használni kívánjuk a szoftvert. Enélkül a program nem indul el, azonban a telepítést csak egyszer kell megtenni az említett mappában lévő HASPUserSetup.exe futtatásával.💡

A Felhasználói kézikönyv programon belüli megjelenítéséhez Adobe Acrobat Reader 11. szükséges (ingyenesen letölthető itt). Hiánya nem befolyásolja a szoftver használatát, és a Felhasználói kézikönyv is elérhető a program telepítési mappájában!

Szükséges internet kapcsolat a program használatához?

Nem feltétlenül 🙂 Azonban bizonyos számításokat pontosabban tudunk elvégezni akkor, ha az adatokat online erőforrásokból tudjuk lekérdezni (pl  napelemekkel kapcsolatos számítások, benapozás vizsgálat). Netkapcsolat hiányában a szoftverbe előre beírt adatokkal dolgozunk, így a számítás nem lesz annyira pontos, mintha az online adatok is rendelkezésünkre állnának.

A vírusírtó nem engedi futtatni a programot, miért van ez?

Egyes vírusírtók a program futtatható állományát gyanúsnak bélyegzik meg, és nem engedik futtatni. Szerencsére ez csak hamis pozitív jelzés, a szoftver semmiféle kártékony tevékenyéséget nem végez. A jelenség oka az, hogy pontosan a saját magunk védelme miatt egy bizonyos szoftvervédelmi eljárást használunk, mely a program egyes részeit titkosítja,  nem enged hozzáférést. Az elavultabb heurisztikájú vírusírtók, ha ugyanezen elutasító választ kapják a szkennelés során, gyanús szoftvernek minősítik a vizsgált alkalmazást. Ilyenkor a megoldás az, hogy a vírusírtó kezelőfelületén hozzá kell adni egy kivételt a program vagy annak mappája számára.

Új gépet vettem. A licencből hátralévő idő elveszett, vagy van mód átköltöztetni arra?

Természetesen a licencből hátralévő idő nem vész el 🙂 Ha a hardverkulcsos verziót használja, semmi egyéb teendője nincs, mint bedugni a kulcsot az új gépbe, és az első használat előtt lefuttatni a „Mik a rendszerkövetelmények?” kérdésnél nevezett runtime környezet telepítőjét.

Szoftveresen licencelt verzió esetén az alábbi néhány lépés segítségével át tudjuk költöztetni a licencet:

 1. Telepítse fel az új gépre a szoftver próbaverzióját innen!
 2. Indítsa el a szoftvert, majd menjen a Súgó->Telepítés adatai menüpontra!
 3. Az ekkor megjelenő ablakból másolja ki az itt jelölt mező tartalmát:
 4. Az így megkapott hardver azonosítót küldje el nekünk emailben egy rövid leírás kíséretében!
 5. A válaszban kapott licence fájlt másolja be a program mappájába!
Zöld hardverkulcsom van. A licenc hosszabbításához nem tudom kinyerni a kért c2v fájlt. Mi lehet baj?

Valószínüleg a kulcson lévő RemoteUpdate.exe alkalmazás túl régi, nem kompatibiis a kulcs Sentinel verziójával.

Keresse meg a kulcs AEnergetic/Seninel mappájában lévő SentinelChecker alkalmazást, és indítsa el! Ezzel a Sentinel mappában lévő HaspUserSetup.exe és a RemoteUpdate.exe legfrissebb verziója a kulcsra letölthető.

Miután sikeresen frissítette a fenti két alkalmazást

 1. futtassa le a HaspUserSetup.exe-t
 2. indítsa el a RemoteUpdate.exe alkalmazást, mely most már működni fog.

Az említett SeninelChecker.exe elérhető az Auricon Energetic Hardverkulcs/Sentinel környezet karbantartása nevű menüjéből is.

 

Zöld hardverkulcsom van. Indításkor az alábbi hibát kapom: "The program can’t start because VCRUNTIME140.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem."

Induláskor az alábbi hibaüzenet jelenik meg:

A hiba javításához töltse le az alábbi linken elérhető 32 bites telepítőt (vc_redist.x86.exe), majd futtassa azt:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=52685

 

Másik gépre szeretném telepíteni a szoftvert. Hogyan tudom a felhasználói beállításaimat átvinni rá?
 1. A régi gépen indítsa el az Auricon Energeticet!
 2. Menjen a Fájl menü->Archív fájl exportálása menüpontra:
 3. A felugró ablakban pipálja be az alábbi képen zölddel jelölt elemeket:

  Amennyiben a szoftverben van megnyitott projekt, úgy a felső csomópont (Projekt) is aktív és be van pipálva. Ez esetben ezen sorból vegye ki a pipát! Minden sor csak abban az esetben aktív, ha az általa képviselt elem létezik. Tehát abban az esetben, ha még nincs kedvenc rétegrendje, ez a sor szürkén jelenik meg és nem bekapcsolható.
 4. Adja meg a lementett fájl helyét és nevét a fenti képen kis sárga mappával jelölt gombra kattintva, majd nyomja meg a Mentés gombot!
 5. Az így lementett fájlt vigye át az új gépre.
 6. Az új gépen indítsa el az Auricon Energeticet!
 7. Menjen a Fájl menü->Archív fájl importálása menüpontra:
 8. Keress meg a beolvasni kívánt archív fájlt. Ekkor az alábbi ablak jelenik meg:

  Az ablakban lévő fa strukturában csak azon elemek sora aktív, amelyek a fájlban megtalálhatóak. Amennyiben az Ön gépén létezik már valamelyik elem, úgy annak sorában piros felkiáltójal hívja fel erre a figyelmet. A sor elejéről a pipát kikapcsolva, az adott elem importálása kikapcsolható. Bekapcsolt pipa esetén a fájlban lévő tartalom felül fogja írni a gépen esetleg már meglévő elemeket!
 9. Nyomja meg a Beolvasás gombot! Ekkor a felhasználói beállítások és fájlok az új gépre lementésre kerülnek.

 

Zöld hardverkulcsom van. Mit kell tennem a licenc meghosszabbításához?

A licenc meghosszabbításának folyamata az alábbi:

 1. Ön elküldi nekünk a kulcsból kinyert c2v kiterjesztésű fájlt, ami a kulcsban lévő licenc aktuális állapotát írja le.
  • Amennyiben a szoftver elindul, az alábbi menüpontra kattintva nyerhető ki a c2v fájl:
  • Ellenkező esetben a kulcs AEnergetic/Sentinel mappájában lévő „RemoteUpdate.exe” nevű alkalmazást kell elindítania. Ekkor az alábbi ablak nyílik meg:
   A „Collect Information” feliratú gombra kattintva a kért c2v állomány lementhető.
 2. Mi ez alapján elkészítünk egy v2c kiterjesztésű állományt, melyet e-mailben elküldünk Önnek.
 3. Az e-mailből tetszőleges helyre lementett v2c fájl segítségével a kulcsban lévő licenc frissíthető az alábbiak szerint:
  • Amennyiben a szoftver még elindul, az alábbi menüpontra kattintva tudja a kapott v2c fájlt beolvasva a benne lévő licenc módosítást aktiválni.
  • Ellenkező esetben a kulcs AEnergetic/Sentinel mappájában lévő „RemoteUpdate.exe” nevű alkalmazást kell elindítania. Kattintson a felnyíló ablak második fülére, majd a jobb oldalt alul lévő „. . .” feliratú gombra kattintva keresse meg az e-mailünkből lementett fájlt, és olvassa be:
 4. Abban az esetben, ha egyik fenti módszer sem alkalmazható, az alábbi eljárással is le tudja menteni a kért c2v fájlt, majd a kapott v2c fájlt beolvasni:
  • Nyisson meg egy böngészőt, majd a keresőmezőbe Írja be, hogy „localhost:1947” (természetesen idézőjelek nélkül). A megnyíló oldal bal oldali mezőjében menjen a „Sentinel Keys” menüpontra:
  • Nyomja meg a képen jelölt C2V feliratú gombot a fájl lementéséhez, majd küldje el azt nekünk.
  • A visszakapott v2c fájlt mentse le a gépére tetszőleges helyre, majd menjen az „Update/Attach” menüre. A „Fájl kiválasztása” gombra kattintva válassza ki a lementett v2c fájlt, majd nyomja meg az „Apply File” gombot.